SK | DE
fb-logo
extracts

Výlisky

Výlisky vznikajú ako druhotný produkt lisovania pro výrobe našich olejov. SÚ TAK AUTOMATICKY NÍZKOTUČNÉ A BEZLEPKOVÉ. Zostáva v nich minimálne 10% z celkového obsahu tuku lisovanej suroviny. Sú bohaté na vlákninu, bielkovinu a iné stopové prvky. Makové, tekvicové, konopné, ľanové orechové môžete pomlieť alebo podrviť a máte hotovú bezlepkovú múku. Výlisky skladujte v chladničke, spotrebujte do 3 mesiacov, alebo v mrazničke. Balené sú po 1kg.

Makové výlisky: Makové výlisky nemusíte mlieť, stačí ich zaliať teplým mliekom, 2 hodiny pod pokrievkou nechať rozpustiť, pár krát dobre premiešať, aby sa výlisky ľahšie rozpustili, pridať slivkový lekvár a podľa chuti hnedý cukor, alebo med a máte plnku na rezance, či do koláčov, buchiet a závinov. Alebo cez noc namočiť do mlieka, či jogurtu a pridať si ich napr. do vločiek, musli, kaší, ...

Tekvicové výlisky: Tekvicové výlisky využijete pri pečení chleba, slaného pečiva, pagáčov, rôznych placiek, pri príprave bylinkového pesta, ryže, pri zahustení polievok, do syrových či tvarohových nátierok, pri výrobe domácich vločiek, môžete ich pridať do rôznych kaší, posypať krémové polievky a keď ich podrvíte alebo pomeliete, dokonca aj rezeň bezlepkovo obalíte. Mäsko obalené v tekvicovej múke smažte pri nižšej teplote ako pri bežnej strúhanke, aby vám tekvicová múka nezhorkla.

Konopné a ľanové výlisky: Výlisky treba podrviť alebo pomlieť. Využijete ich podobne ako tekvicové výlisky pridaním do chlebovej múky, rôznych placiek, slaného pečiva, do kaší a vločiek. Keďže až tretinu obsahu konopnej múky tvoria bielkoviny, je veľmi žiadaná pri tých, ktorí si strážia váhu.

Orechové výlisky: Orechové výlisky využijete presne tak ako mleté orechy

REPKOVÉ A SLNEČNICOVÉ výlisky najčastejšie využijete ako súčasť krmiva pre zvieratá. Ovciam, kravám, kozám, ošípaným, sliepkam a repkové obľubujú aj rybári. Balenie od 25-35kg vrecko.